Omafiets

Iedereen heeft er wel eens eentje zien fietsen, een ouderwetse omafiets. Maar ook al is het model omafiets al heel oud, nog steeds is dit model hartstikke populair. Waar komt deze populariteit vandaan en wat maakt deze fiets nou zo bijzonder? Wij bij Van Oosterhout Bikes & Sport kunnen u dit laten zien. Wij hebben een ruim aanbod aan hippe omafietsen in onze showroom staan. Daarnaast bent u van harte welkom om een proefrit te maken om zo de omafiets te vinden die bij u past.

Wat is een omafiets?
Wat als eerste opvalt is de manier waarop de fietser op de fiets zit. Aangezien een omafiets een damesfiets is, is de fietser meestal een vrouw en deze persoon zit altijd vrij rechtop. Dit komt doordat een omafiets vrij grote wielen heeft van 28 inch. Daarnaast bestaat de fiets uit een gebogen buis tussen de zadelbuis en de balhoofdbuis. Hierdoor is de instap extra laag en de balhoofdbuis extra lang. Dit was vooral vroeger, toen vrouwen voornamelijk rokken droegen, erg handig. De naam omafiets heeft de fiets te danken aan het ouderwetse uiterlijk. Tegenwoordig is de omafiets weinig ouderwets te noemen. De omafiets is nog steeds een erg populaire stadsfiets. Door deze populariteit is het assortiment erg gegroeid. Vandaag de dag zijn omafietsen in vele verschillende maten en kleuren verkrijgbaar.

De omafiets, typisch Hollands?
Vraag aan een willekeurig persoon een typisch kenmerk voor het straatbeeld in Nederland en waarschijnlijk zal iedereen het aantal fietsers benoemen. Fietsen is dan ook iets waar wij als Hollanders mee opgroeien en ons hele leven blijven doen. Doordat fietsen zo Nederlands is, wordt ook vaak gedacht dat de omafiets ook typisch Nederlands is. Dit is echter niet het geval. De omafiets komt van oorsprong namelijk uit Engeland. Door alle toegevoegde Nederlandse kenmerken is de omafiets wel helemaal vernederlands.

Ook zo een hippe omafiets?
Naast de cowboybag is ook de omafiets erg populair bij tieners en studenten. Niet alleen door het hippe uiterlijk maar ook de robuustheid van de omafiets is hier de oorzaak van. Een omafiets fietst lekker en kan tegen een stootje. Voor onder andere scholieren die ver moeten fietsen naar school zijn er ook omafietsen met versnellingen om de fietstochten door weer en wind wat aangenamer te maken.
De omafiets heeft meerdere kenmerken die zorgen voor de karakteristieke uitstraling. Voor de aanschaf van een omafiets is het handig rekening te houden met deze kenmerken. Want zoals bij alle soorten fietsen zijn er bepaalde kenmerken die van invloed kunnen zijn op uw rijcomfort. Om dit rijcomfort zo groot mogelijk te maken is het belangrijk om van te voren na te denken en advies in te winnen over de volgende punten.

  • Lengte van de balhoofdbuis

Een goede omafiets heeft een lange balhoofdbuis. Deze buis zorgt voor een comfortabele zithouding. Tegenwoordig is de lengte van de balhoofdbuis vaak 23 à  25 cm, terwijl deze vroeger vaak 27 à 28 cm.

  • De balhoofdhoek

Hierbij gaat het om de hoek van de balhoofdbuis met de grond en deze is meestal 65 à 70 graden. Een goede omafiets heeft een kleine en dus een schuine balhoofdhoek. Door deze kleine hoek is het fietsen op een omafiets erg comfortabel.

Cortina omafietsen
Bij van Oosterhout Bikes & Sport is een ruim assortiment omafietsen aanwezig. Door de grote populariteit is de omafiets in verschillende maten, kleuren en merken verkrijgbaar. Een erg populair merk met een groot aanbod is Cortina. Deze producent levert fietsen in verschillende modellen. Zo zijn er fietsen met of zonder rek voorop de fiets verkrijgbaar. Tegenwoordig wint een rek voorop de fiets aan populariteit. Studenten en scholieren plaatsen hier een mand of krat op zodat de zware tas niet meer op de rug gedragen hoeft te worden.

Kom langs in onze showroom!
U bent altijd van harte welkom in onze showroom in Teteringen. Daar kunnen wij u voorzien van persoonlijk advies om op deze manier de perfecte fiets voor u te vinden. Natuurlijk is het mogelijk om proefritjes te maken zodat u er zeker van bent dat u de fiets vindt die het beste bij u past. Om er zeker van te zijn dat wij alle tijd voor u hebben, kunt u van te voren een afspraak maken via 076 – 571 3257.