Bij Van Oosterhout Bikes & Sport verkopen wij mountainbikes met een aluminium frame en met een carbon frame.

Aluminium frame
Voor zowel gewone fietsen als mountainbikes is aluminium het meest gebruikte frame soort. Veruit de meeste fietsen hebben een frame van aluminium. Dit komt doordat voor ieder doeleinde de juiste aluminium buis gemaakt kan worden met de beste combinatie tussen gewicht, sterkte, stijfheid en prijs. Door deze combinatie is dit materiaal heel geschikt voor mountainbikes. De bovenste laag van aluminium bestaat uit een laagje aluminiumoxide, dit fungeert als beschermingslaag. Om het frame tegen corrosie te beschermen wordt daarnaast een lak aangebracht omdat het dunne laagje aluminiumoxide kan worden aangetast door strooizout en vuil.

Carbon frame
Een frame van Carbon wordt opgebouwd uit laagjes koolstofvezel die door middel van epoxyhars aan elkaar worden vastgemaakt. De vezelsoort, de weefrichting van de vezel, het aantal lagen vezels en de framevorm bepalen de uiteindelijke stijfheid en het gewicht. Doordat de stijfheid en het gewicht van zoveel facetten afhankelijk is, is carbon erg veelzijdig inzetbaar. Door deze veelzijdigheid is dit materiaal uitermate geschikt om mountainbike frames van te maken.
De beste frames van carbon hebben een Monocoque design, dit wil zeggen dat deze frames uit één stuk, zonder naden, gemaakt zijn. Bij dit soort design wordt optimaal gebruik gemaakt van de eigenschappen van carbon. Een Monocoque frame kan hierdoor tegelijkertijd stijf, licht en flexibel zijn. De productie van dit soort frames is wel erg duur doordat er voor elke frame maat een nieuwe mal gemaakt dient te worden. Deze mallen zijn erg prijzig waardoor de meeste fabrikanten zich beperken tot een relatief klein aantal maten.
Naast de veelzijdigheid van carbon is een ander voordeel dat het niet corrodeert. De frames worden meestal wel gespoten ter bescherming tegen chemicaliën en krassen.

Welk materiaal past bij u?

Als de twee materialen aluminium en carbon met elkaar worden vergeleken dan is carbon vele malen sterker. De grote voordelen van carbon zijn de stijfheid en het lichte gewicht. Het nadeel van carbon is dat het gevoelig is voor puntbelasting waardoor de kans op scheuren bij extreme pieken aanwezig is. De plaatsen waar piekbelasting voorkomt moeten dan ook extra dik worden gemaakt ter bescherming. Professionals kiezen meestal voor een carbon frame maar voor amateurs is een carbon frame vaak erg duur waardoor zij de keuze laten vallen op een aluminium frame.
De keuze van uw frame hangt voor een groot gedeelte af van uw budget en waarvoor u uw mountainbike wilt gaan gebruiken. Voor advies op maat bent u van harte welkom in onze showroom.